indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Keris (Kris)


indonesia map
 

keris indonesia

Een kris is een Indonesische, Maleisische of Filipijnse dolk met dubbele, vaak gegolfde kling waar mystieke krachten aan worden toegeschreven. De kris wordt dikwijls gedragen als teken van gezag of waardigheid.
 
In Indonesië gaat het geloof dat iemand spoedig sterft als men een kris in zijn voetsporen steekt. Ook het bespotten van een kris leidt tot onheil. Als een kris gemaakt is met nikkel uit de meteoriet die in 1749 in de streek rond de Prambanan viel, hoeft het wapen alleen te worden gericht op de aldus ter dood veroordeelde persoon.
 
De Kris oftewel de Keris is ontstaan in circa het jaar 500 voor Christus. De Keris is een dolk van het Maleise Volk, van Kuala Lumpur, over Jakarta heen, tot in Manilla. Beroemd waren de Kerissen uit het grote Maleise Rijk Majapahit uit Zuidoost Azië, met als centrum Oost Java. Notabene Majapahit stond in eerste instantie model voor een groot Indonesia Serikat, helaas is hier niets van terecht gekomen.
 
De Keris wordt door een empu geschapen en gevormd naar voorbeeld van het karakter en de eigenschappen van de eigenaar. Een empu is een schepper-smid van Kerissen, hij is sjamaan met paranormale gaven. Door de empu wordt aan de Keris een bepaalde kracht meegegeven, die moet worden gekoesterd. Door ingewijden en kenners wordt aan de dubbele gegolfde kling mystieke eigenschappen toegeschreven. De kris geldt als een van de heiligdommen (pusaka) van een familie, clan, dynastie of een koninkrijk. Deze krissen worden van vader op zoon doorgegeven De kris dient op elke vijfde dinsdag van de Javaanse (moslim) kalender met reinigingsrituelen en offers geëerd te worden. De kris wordt namelijk beschouwd als bezield, en moet eten en drinken zoals elk wezen. De kris beschermt dan de eigenaar. keris indonesia bLokale legenden vertellen dat als de eigenaar deze rituelen vergeet, of het wapen verwaarloost, de kris uit zijn rust wakker wordt en de lakse eigenaar tijdens diens slaap van het leven berooft. De kris speelt een rol in de traditionele Javaanse kejawen, een spirituele traditie.
 
Een kris mag niet gekocht worden. Hij dient als geschenk aanvaard te worden.
Het wapen wordt ook aangesproken met kyai, ki wat grootvader betekent.
 
De kris is opgenomen op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO
 
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia