Indonesië, officieel de Republiek Indonesië (Indonesisch: Republik Indonesia), is een land gelegen in Zuidoost Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Het land grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Andere landen die Indonesië omringen zijn Singapore, Brunei, de Filipijnen, Australië en de door India bestuurde Nicobaren. De eilandstaat heeft een totale oppervlakte van 1.904.569 km².
Het land bestaat uit 7 provincies
- Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara)
- Java
- Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo
- Molukken (Maluku)
- Papoea
- Celebes (Sulawesi)
- Sumatra
Met een bevolking van in totaal ongeveer 240 miljoen mensen, is Indonesië het vierde grootste land met betrekking tot de grootte van de populatie. Zijn etnische samenstelling wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid. Het land bevat honderden verschillende etnische groepen en culturen. Echter, meer dan de helft van de bevolking kan worden geclassificeerd als behorend tot de twee belangrijkste etnische groepen: Javanen (41 procent van de totale bevolking) en Sundanese (15 procent van de totale bevolking). Beide groepen zijn afkomstig van het eiland Java, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, die bijna zestig procent van de totale bevolking van het land bevat. Toen het eiland Sumatra is opgenomen, steeg cijfer tot ongeveer tachtig procent van de totale bevolking van Indonesië, wat wijst op een significante bevolkingsconcentratie in het westelijke deel van het land. De dichtstbevolkte provincie is West-Java (met meer dan 43 miljoen mensen), terwijl de minst bevolkte provincie is dat van West-Papoea in het verre oostelijke regio van Indonesië (hier wonen ongeveer 761.000 mensen).
Vijf dichtstbevolkte provincies (in miljoenen)
- West Java, 43.1 miljoen inwoners
- Oost Java 37.5, miljoen inwoners
- Centraal Java, 32.4, miljoen inwoners
- Noord Sumatra, 13.0, miljoen inwoners
- Banten (Java), 10.6, miljoen inwoners
Indonesië is tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.
Indonesië is een republiek met een gekozen parlement en een president. De hoofdstad is Jakarta. De Indonesische archipel is al zeer lang een belangrijke handelsregio. Reeds in de 7e eeuw waren er handelsroutes tussen het koninkrijk Srivijaya en China. De geschiedenis van Indonesië is sterk beïnvloed door sterke machten van buitenaf die werden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen van Indonesië. Onder invloed van India floreerden het hindoeïsme en boeddhisme in de eerste eeuwen na Christus. Islamitische handelaren brachten de islam met zich mee en Europese machten bevochten elkaar om de handelsmonopolies in de specerijenhandel tijdens de tijd van de ontdekkingsreizigers. Uiteindelijk werd het land gedurende drieënhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Indonesië verklaarde zich onafhankelijk na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is de geschiedenis turbulent en die wordt gekenmerkt door natuurrampen, corruptie, afscheidingsbewegingen, democratisering en snelle economische veranderingen. De Indonesische eilanden laten een zeer gevarieerd beeld zien wat betreft etniciteit, taal en godsdienst. De Javanen zijn de grootste en politiek gezien meest dominante etnische groepering.
Als land heeft Indonesië een gemeenschappelijke identiteit verworven die vooral wordt gedefinieerd door de nationale taal, een moslimmeerderheid en een geschiedenis van kolonisatie en het verzet tegen die kolonisatie. Het Indonesische motto luidt Bhinneka Tunggal Ika (vrij vertaald; “Eenheid in diversiteit”). Echter, sektarisch geweld en separatisme zijn aan de orde van de dag en hebben tot bloedige confrontaties geleid, die de economische en politieke stabiliteit hebben ondermijnd. Indonesië ligt in een geologisch actieve regio. Voor de kust van Sumatra via Java tot voorbij de Molukken loopt een subductiezone van de Soenda-breuklijn waar de Australische plaat onder de Eurazische plaat schuift. Dit veroorzaakt aardbevingen met vloedgolven en vulkanisme. De Toba, de Tambora en de Krakatau behoren tot de grootste en gevaarlijkste vulkanen op Aarde. Wegens het vulkanisme is op de meeste eilanden de vruchtbaarheid van de bodem zeer hoog wat samen met de hoge temperaturen en overvloedige hoeveelheid neerslag een hoge landbouwopbrengst en een hoge bevolkingsdichtheid mogelijk maakt. Indonesië heeft grote natuurgebieden en 's werelds op een na grootste biodiversiteit. Het land is rijk aan natuurlijke rijkdommen, al blijft armoede een belangrijk kenmerk van het huidige Indonesië.