indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Cacaoplantages


indonesia map
 
Cocoa
De productie van cacaobonen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden . Een oogstjaar begint op 1 oktober en eindigt per 30 september. Een teveel aan neerslag is niet bevorderlijk voor de groei.
 
West-Afrika was in het oogstjaar 2009/2010 met 68,0% van de totale wereldproductie de belangrijkste producent van cacaobonen. Ivoorkust en Ghana zijn de twee belangrijkste West-Afrikaanse producenten, met een aandeel van circa 50% en 25% van de totale cacaoproductie in de regio. Deze twee landen worden gevolgd door Nigeria en Kameroen. De meeste cacaoboerderijen zijn in familiebeheer en zijn bijgevolg slechts tussen 2 en 10 hectare groot. De productie is grotendeels bestemd voor export daar de binnenlandse vraag naar cacao erg gering is.
 
Met ongeveer 17,5% van de totale wereldproductie is ook Zuidoost-Azië een belangrijke speler. Indonesië is veruit de grootste producent met een aandeel van circa 80% in de regio. Papoea-Nieuw-Guinea is nummer twee met minder dan 10% gevolgd door diverse kleinere producenten waaronder Maleisië. In deze landen gebeurt productie in grote, geïndustrialiseerde bedrijven.
 
Latijns-Amerika verzorgt ongeveer 14,4% van de wereldproductie. Net als in Zuidoost-Azië komen hier meestal grootschalige plantages voor. Naast Brazilië is Ecuador een belangrijke cacao producerend landen. In de Caraïben is de Dominicaanse Republiek de voornaamste, andere zijn Haïti, Jamaica, Cuba, Trinidad en Tobago en Grenada.
 
Wereldwijd ligt de jaarproductie van cacaobonen op zo'n 3,5 miljoen ton.

Cacaoproductie 2011/2012

  1. Ivoorkust, 1,410,000
  2. Ghana, 860,000
  3. Indonesia, 480,000
  4. Nigeria, 210,000
De verwerking van de cacaobonen gebeurt veelal in de landen waar veel cacao wordt geconsumeerd. Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacaobonen, met name rond Amsterdam en Zaandam wordt veel cacao verwerkt. In 2009/2010 werd in Nederland 470.000 ton cacao verwerkt, dit is gelijk aan een wereldmarktaandeel van bijna 13%. Ivoorkust heeft de laatste jaren ook sterk geïnvesteerd in extra capaciteit en bereikte in hetzelfde jaar een productie van 400.000 ton en kwam hiermee voor de Verenigde Staten (382.000 ton) en Duitsland (361.000 ton)

De cacaoboon, vrucht van de cacaoboom, hebben een groot economisch belang, omdat het een essentieel element vormt voor de smaak van chocolade, een wereldwijd populaire delicatesse. Cacaobonen komen in drie varianten, namelijk Forastero, Criollo en Trinitario. Forastero is de meest gebruikte. Het is ongeveer negentig procent van de cacao wereldproductie. Hoewel de kwaliteit van Forastero inferieur is aan de andere cacao, de bonen zijn de grootste en beter bestand tegen ziekten. De Criollo variëteit wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit cacaoboon maar heeft een lagere opbrengst dan die van Forastero, terwijl het ook minder bestand is tegen verschillende ziekten.

Indonesische cacaoproductie en export

De cacaoboon is één van de belangrijkste agrarische exportproducten van Indonesië. In de afgelopen 25 jaar, heeft de Indonesische cacaosector een enorme groei meegemaakt, voortkomend uit de snelle uitbreiding door kleinschalige boeren. Indonesische keuterboeren produceren - veruit - het meeste van de nationale productie. Beduidend meer dan grote staatsplantages en grote particuliere plantages. Indonesië heeft op dit moment ongeveer 1,5 miljoen hectare cacaoplantages.

Provincies die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de cacaoproductie zijn:

  1. Sulawesi
  2. Noord-Sumatra
  3. West Java
  4. Papua
  5. Oost Kalimantan

cocoa production in indonesia

De belangrijkste Indonesische cacao producerende regio is het eiland Sulawesi die goed is voor ongeveer 75 procent van de Indonesische totale cacaoproductie. Aangezien de Indonesische cacao productiviteit per hectare achter loopt bij andere cacaoproducerende landen, is de overheid in 2009 gestart met een vijfjarig cacao revitalisering programma om de productie te stimuleren door middel van intensivering, herstel en verjonging activiteiten, met een totale oppervlakte van 450 duizend hectare. Factoren die de vooruitgang belemmeren in de cacao-industrie zijn de vergrijzing van de bomen (geplant in de jaren 1980), onvoldoende verbeterde plantgoed en te weinig onderhoud. Meer investeringen in deze sector zijn nodig om een jaarlijkse productie van miljoen ton bereiken in 2013-2014 .

In termen van export, vormt cacao de vierde grootste buitenlandse inkomsten in de landbouwsector (na palmolie, rubber en kokos). Echter, de meerderheid van de Indonesische cacao-export vormt onbewerkte bonen in plaats van verwerkte cacao, wat betekent dat Indonesië verliest op inkomsten van de toegevoegde waarde. De belangrijkste landen van bestemming voor Indonesië 's cacaobonen zijn Maleisië, de Verenigde Staten en Singapore.

Cocoa 2

 
logo onder algemeen 7
logo indonesia