Cacaoproductie 2011/2012
- Ivoorkust, 1,410,000
- Ghana, 860,000
- Indonesia, 480,000
- Nigeria, 210,000
De cacaoboon, vrucht van de cacaoboom, hebben een groot economisch belang, omdat het een essentieel element vormt voor de smaak van chocolade, een wereldwijd populaire delicatesse. Cacaobonen komen in drie varianten, namelijk Forastero, Criollo en Trinitario. Forastero is de meest gebruikte. Het is ongeveer negentig procent van de cacao wereldproductie. Hoewel de kwaliteit van Forastero inferieur is aan de andere cacao, de bonen zijn de grootste en beter bestand tegen ziekten. De Criollo variëteit wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit cacaoboon maar heeft een lagere opbrengst dan die van Forastero, terwijl het ook minder bestand is tegen verschillende ziekten.
Indonesische cacaoproductie en export
De cacaoboon is één van de belangrijkste agrarische exportproducten van Indonesië. In de afgelopen 25 jaar, heeft de Indonesische cacaosector een enorme groei meegemaakt, voortkomend uit de snelle uitbreiding door kleinschalige boeren. Indonesische keuterboeren produceren - veruit - het meeste van de nationale productie. Beduidend meer dan grote staatsplantages en grote particuliere plantages. Indonesië heeft op dit moment ongeveer 1,5 miljoen hectare cacaoplantages.
Provincies die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de cacaoproductie zijn:
- Sulawesi
- Noord-Sumatra
- West Java
- Papua
- Oost Kalimantan
De belangrijkste Indonesische cacao producerende regio is het eiland Sulawesi die goed is voor ongeveer 75 procent van de Indonesische totale cacaoproductie. Aangezien de Indonesische cacao productiviteit per hectare achter loopt bij andere cacaoproducerende landen, is de overheid in 2009 gestart met een vijfjarig cacao revitalisering programma om de productie te stimuleren door middel van intensivering, herstel en verjonging activiteiten, met een totale oppervlakte van 450 duizend hectare. Factoren die de vooruitgang belemmeren in de cacao-industrie zijn de vergrijzing van de bomen (geplant in de jaren 1980), onvoldoende verbeterde plantgoed en te weinig onderhoud. Meer investeringen in deze sector zijn nodig om een jaarlijkse productie van miljoen ton bereiken in 2013-2014 .
In termen van export, vormt cacao de vierde grootste buitenlandse inkomsten in de landbouwsector (na palmolie, rubber en kokos). Echter, de meerderheid van de Indonesische cacao-export vormt onbewerkte bonen in plaats van verwerkte cacao, wat betekent dat Indonesië verliest op inkomsten van de toegevoegde waarde. De belangrijkste landen van bestemming voor Indonesië 's cacaobonen zijn Maleisië, de Verenigde Staten en Singapore.