indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Cowrie (Kauri's)


indonesia map
 
keris indonesia Kauri's zijn zeeslakken uit verschillende geslachten van de familie Cypraeidae. Andere soorten uit de superfamilie Cypraeoidea heten wel kauri-achtigen. Kauri's komen voor in tropische zeeën in grote delen van de Stille Oceaan en de Indische Oceaan, zoals bij Indonesië, Japan, de Filipijnen Australië en Madagaskar, maar ook in andere zeeën, zoals de Rode zee, Caribische Zee en de Middellandse Zee. Verschillende kauri-soorten speelden in het verleden een belangrijke rol in handel en cultuur. Ook tegenwoordig zijn ze geliefd als verzamelobject en sieraad.
Vanwege hun fraaie kleuren en glans zijn kauri-huisjes gewilde verzamelobjecten geworden. Daarnaast speelden verschillende soorten in vroeger tijden een rol als ruil- of betaalmiddel (schelpengeld) of hadden vanwege hun vorm een culturele betekenis, met name wat betreft de vruchtbaarheid van de vrouw.
 
Amulet, vruchtbaarheidssymbool en sieraad​
 
Sommige kauri-soorten, zoals de tijgerkauri en de panterkauri, fungeerden als amulet, in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen ook in Europa.
 
Daarnaast vormden kauri's een belangrijk element in de magie en waren ze een vruchtbaarheidssymbool. De schelp van de panterkaurie was gewijd aan de godin van de liefde, sexualiteit, schoonheid en vruchtbaarheid, Aphrodite. Daar deze godin was verbonden met Cyrus, kregen soorten uit deze familie de naam Cypraeidae. Gezien de gelijkenis van de smalle mondopening van het slakkenhuis met het vrouwelijk geslachtsdeel van een vrouwelijke big, werden dergelijke schelpen 'porcella' genoemd, en in het Nederlands porseleinslak. De term porselein voor een soort keramiek kauri bstamt daarvan af. In heel West-Europa zijn uit het Midden-Oosten afkomstige panterkauri's gevonden in vrouwengraven. Ook in Nederland zijn enkele van deze kauri's gevonden in terpen, waar de schelpen niet aangetast worden doordat de grond minder zuur is dan op veel andere plekken.
 
Op diverse plaatsen in de wereld fungeren kauri's als sieraad of decoratie, zoals de gouden kauri, de tijgerkauri en de geldkauri.
 
 
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia