indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Voeding

 
De Indonesische keuken is zeer divers. Indonesië bestaat uit ongeveer 13677 eilanden, waarvan er zo'n 6000 bewoond zijn.
Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van de Goela Djawa (Javaanse bruine suiker) en Petis (een op marmite gelijkend product gemaakt van garnalen).
De keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten in de Indonesische Keuken.
De Indonesische Keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).
Diverse bladeren (daun), zoals daun salam, het Indische laurierblad en de daun jeroek poeroet (citroenblad).
In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal of lomboks en soms ook gefermenteerde garnalen trassie.
In veel gerechten wordt verder santen (kokosmelk) toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen.
Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar (vaak acar campur) en sambal.
De Indonesische keuken gebruikt als hoofdgerecht steeds rijst (nasi), veelal aangevuld met een sajoer en een vleesgerecht (ook: kip en vis) en eieren (sambal goreng telor), tahoe en tempé komen in veel gerechten voor. Maar er zijn ook gebieden in Indonesië waar veel cassave wordt gegeten in plaats van rijst of tapioca (Molukken).
 

basisproducten

  
 

maaltijden

  
 
McDonalds Logo resto 1
 
 
pizzahut resto 3
 
 
dunkin donuts logo resto 2
 
 
kfc logo high quality resto 5
 
 
logo hb resto 4
logo onder algemeen 7
logo indonesia