indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Steden Java

 

map java indonesia

 
Jakarta

Jakarta (ook Djakarta, tot 1942 Batavia) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Ze ligt op de noordwestkust van het eiland Java. Het officiële inwonersaantal van Jakarta bedraagt 8.961.860 (2006). Het verstedelijkte gebied, waar Jakarta deel van uitmaakt heet Jabotabek en heeft ruim 23 miljoen inwoners. Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië. De stad heeft een lange geschiedenis, waarin ze onder verschillende namen bekend stond: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam. Sinds Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, is Jakarta de hoofdstad van het land.

Karawang

Karawang (Kota Karawang of Karawang Kota) is de hoofdstad van het Karawang-regentschap van West-Java, Indonesië. Het ligt 32 mijl ten oosten van Jakarta. Karawang staat bekend als een belangrijke bron van rijstproductie in West-Java. Karawang staat ook bekend om autoproductiefaciliteiten, waaronder Honda Prospect Motor en Toyota Motor Manufacturing Indonesia. Mitsubishi Motors Indonesia exploiteerde hier ook een fabriek van 1988 tot 2015.

Cirebon

Cirebon (vroeger geschreven als Cheribon / Chirebon of Tjirebon, maar nog steeds uitgesproken als "Tjie-re-bon", wat letterlijk betekent garnalenrivier in het Soendanees, is een havenstad aan de noordkust van West-Java in Indonesië met ruim 300.000 inwoners. De stad, gelegen in het regentschap Cirebon, heeft een rijke historie en kent maar liefst drie kratons van de sultans. Verder is de stad bekend om zijn tabaksfabriek (van de British-American Tobacco Company). Haar bijnaam is de garnalenstad.

Tegal

Tegal is een stad in Indonesië, die gelegen is in het regentschap Tegal. De stad de grootste stad uit haar regentschap. De stad bestaat uit vier gemeenten (zogenaamde kecamatan): Tegal Barat, Tegal Timur, Tegal Selatan en Margadana. Tegal diende in het voormalig Nederlands-Indië, samen met de nabijgelegen stad Pekalongan, als de hoofdstad van de koloniale suikerindustrie. In de jaren '20 van de 20e eeuw was Tegal een communistisch bolwerk, en de Tegalese PKI-afdeling was een belangrijke spil in de landelijke communistische opstand van 1926. De partij werd uiteindelijk hardhandig aangepakt door de regering van Nederlands-Indië, met als gevolg dat het ondergronds ging werken. De meest zichtbare bewijzen van het bestaan van het communisme in Tegal waren hiermee weggetrokken. Ook nadat de marinekorps TNI Angkatan Laut Tegal op 15 november 1945 onafhankelijk gemaakt had, bleef Tegal een stad die leefde van de suiker; tot het midden van de 20e eeuw diende de stad als exporthaven voor bewerkt suikerriet uit de nabijgelegen plantages.

Pekalongan

Pekalongan is een stad en regentschap gelegen aan de noordelijke kust van het Indonesische eiland Java. Het valt onder de provincie Midden-Java. De naam "Pekalongan" komt van het Javaanse woord kalong, dat vleermuis betekent. Pekalongan is de belangrijkste havenstad van Midden-Java. De stad is bekend vanwege zijn batik en wordt ook wel "Kota Batik" (Batikstad) genoemd. Pekalongan is het belangrijkste batikcentrum van Indonesië. Andere batikcentra zijn Jogjakarta, Solo en Cirebon. Het heeft een VOC-fort uit 1753.

Semarang

Semarang (oude spelwijze: Samarang) is een stad aan de noordkust van het eiland Java, Indonesië. Het is de hoofdstad van de provincie Midden-Java (Jawa Tengah), heeft een oppervlakte van 373,67 km² en ongeveer 1,5 miljoen inwoners, waarmee het de 5e plaats inneemt op de lijst van grote steden in Indonesië. Semarang was een belangrijke haven tijdens de Nederlandse koloniale periode. De stad staat bekend om zijn grote Chinese bevolkingsgroep. De naam van de stad is ontstaan uit een samentrekking van de woorden asem (tamarinde) en arang (zelden). Haar bijnaam is "Kota Jamu" (De kruidendrankjesstad) vanwege de bekende fabrieken voor kruidendrankjes.

Kudus

Kudus is een regentschap in de Indonesische provincie Centraal Java. De hoofdstad heet ook Kudus en ligt ten oosten van Semarang, hoofdstad van Centraal Java. Kudus werd in de 16e eeuw door Sunan Kudus gesticht en staat bekend als de plaats waar voor het eerst de Indonesische tabak kretek werd vervaardigd. De meeste bewoners van Kudus zijn autochtone Indonesiërs. Er is een grote gemeenschap van Chinese Indonesiërs te vinden hier. In Chinatown staat de Chinese tempel Hok Hien Bio. Ook is er een Arabische buurt in Kudus.

Soerabaja

Soerabaja (Indonesisch: Surabaya, op het eiland Java) is de hoofdstad van Oost-Java (Jawa Timur) en de op één na grootste stad van Indonesië. De stad ligt aan de monding van de rivier de Mas aan de noordkust van het eiland en is een belangrijke havenstad. Aan de noord- en westkant van de stad ligt de Javazee. Aan de oostkant grenst Soerabaja aan het district Gresik, aan de zuidkant aan het district Sidoarja. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, suiker en koffie.

Probolinggo

Probolinggo is een gemeente aan de noordkant van oostelijk deel van het eiland Java te Indonesië en ligt ongeveer 100 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Soerabaja. De streek stond en staat bekend om haar suikerproductie, daarnaast doen de mango's het door het juiste klimaat ook goed hier. Er is een redelijk grote vissershaven en diverse andere producten worden hier verbouwd, zoals rubber en rijst. De stad wordt veel gebruikt als vertrekpunt voor een tocht naar de Gunung Bromo (Berg Bromo) een van de grootste vulkanen. Daarnaast zijn er de Semeru-berg en Argopuro-berg.

Malang

Malang is een stad en gemeente (kotamadya) gelegen in de provincie Oost-Java ongeveer negentig kilometer ten zuiden van Soerabaja op het eiland Java, Indonesië. Er wonen ongeveer een miljoen mensen. Malang is een relatief koele stad, omdat het hoog gelegen is: 339 tot 662 meter boven zeeniveau. Malang ligt ingesloten tussen twee bergmassieven: in het westen het Kawi-Butakmassief en in het oosten het Tenggergebergte met de Bromo en de Semeru, de hoogste berg van Java. Malang is een belangrijk toeristencentrum, mede vanwege het prettige klimaat, de art-decobebouwing en vanwege zijn traditionele dansen zoals de Tari Topeng (Dans met maskers), Jaran Pegon en Tari Beskalan.

Kediri

Kediri is de naam van een stadsgemeente en gelijknamig regentschap in Oost-Java, Indonesië. Het ligt circa 128 kilometer ten zuidwesten van Soerabaja in een mooi tropisch berglandschap. Het ligt aan de rivier de Brantas in een vallei aan de voet van de 2552 meter hoge vulkaanberg Wilis. In de omgeving wordt suiker, koffie, tabak en rijst verbouwd. De stad is een belangrijk productiecentrum voor suiker en sigaretten.

Madiun

Madiun (oude spelling: Madioen) is de naam van een stadsgemeente en gelijknamig regentschap in Oost-Java, Indonesië. Het ligt circa 169 kilometer ten zuidwesten van Soerabaja of 114 kilometer ten oosten van Jogjakarta, in een tropisch berglandschap omgeven door vulkanen.

Surakarta

Surakarta, Soerakarta, Solo of volgens de oud-javaanse schrijfwijze Sala is een Indonesische gemeente op het eiland Java. Deze vorstenstad ligt aan de Bengawan Solorivier op Midden-Java en was beter bekend als Solo dat ongeveer zestig kilometer ten noord-oosten van Jogjakarta ligt. De naam betekent "vermetele en heilige taak" en is verbonden aan de status van de vorsten hier. Surakarta is nog steeds bekend als de "stad die nooit slaapt" omdat vooral de eetstalletjes en de eetkarretjes op wielen praktisch 24 uur per dag hun eetwaren aanbieden. Op die manier worden sommige gerechten op bepaalde uren van de dag gegeten, zoals soto (een soort soep) die men 's ochtends eet, of nasi liwet (rijst gekookt in santen of cocosmelk) die men liever 's nachts eet. Surakarta is beroemd om zijn vrouwelijk schoon en de culturele evenementen. De specifiek Surakartese dansstijl, de gamelanmuziek en de wayang-spelen zijn overal in Indonesië beroemd, net als de mooie soga-bruine batiks die een eigen karakter vertonen. Dit artistieke karakter heeft hier altijd de boventoon gevoerd, en zou van een verfijnder en aristocratischer niveau getuigen dan het karakter van andere Javaanse steden. Ook de Kraton (paleis) van Surakarta met de heersende vorst over het voormalige vorstenland Soerakarta, die de titel van Susuhunan Paku Buwono draagt, is van een buitengewoon hoog cultureel niveau.

Yogjakarta

Yogjakarta (Indonesisch: Yogyakarta, oude spelwijze: Djokjakarta) is een provincie en stad in Midden-Java, Indonesië. De provincie heeft de status van bijzonder district (Daerah Istimewa Yogyakarta), ook wel aangegeven als DIY. De gelijknamige hoofdstad van de provincie is een eigen stadsgemeente. De provincie en de stad waren vroeger onderdeel van het centrum van het Javaanse rijk Mataram en werd toen Ngayogyakarta Hadiningrat genoemd. Deze naam wordt nog steeds gebruikt voor het complex dat de Kraton vormt. Na een geschil in 1755 werd het rijk opgesplitst in twee rijken, het Sultanaat van Jogjakarta en het rijk van de Soesoehoenan van Soerakarta. Later werden nog twee delen afgesplitst.

Magelang

Magelang is een stad en gemeente op Midden-Java in Indonesië. Het ligt tevens in het gelijknamige regentschap. Het ligt tussen twee gebergten, de Merbabu en Sumbing alsmede twee rivieren, de Progo en Elo. De militaire academie (AKMIL) is hier gevestigd en de enige gewone school in Indonesië die opleidt voor militaire dienst. Er is een groot rooms-katholiek seminarie. Het centrale plein (alun-aun) is groot, vanwege de toenmalige parades/oefeningen. Er zijn niet veel bijzondere gebouwen aanwezig en de stad leent zich niet voor toerisme; dit in tegenstelling tot de omgeving met volop natuur en natuurlijk de Borobudur.

Cilacap

Cilacap (oude spelling: Tjilatjap, Chilachap of Chilatjap) is een regentschap (Indonesisch Kapupatan) in het zuidwestelijke deel van Midden-Java provincie, in Indonesië. De hoofdstad is Cilacap. Cilacap heeft ook een zeehaven aan de zuidelijke kust van het eiland Java. De haven is de enige zeehaven aan de zuidkust en tevens één van de weinige Javaanse havens, die grotere zeeschepen kan laten aanmeren en grote ladingen kan verwerken. De nabijgelegen en veilige ankerplaats, ter afwachting, ligt oostelijker, in Pacitan. Voor de havenstad ligt het beruchte eiland Nusa Kambangan, die door de omliggende afgronden, met de daarop bevindende gevangenis, bekend is. In de loop van de Tweede Wereldoorlog was de haven met zijn grote commerciële droogdokken, een bekend aanlooppunt voor alle soorten scheepsreparaties. In het verloop van de oorlog was de haven in februari 1942 een belangrijk vertrekpunt voor de vluchtende bewoners van Java, die voor de Japanse invasie op het eiland, zowel per schip, als per vliegboot, richting Australië probeerden te vluchtten. De haven wordt heden ten dage, regelmatig door nationale en internationale transportschepen aangedaan. Er zijn raffinaderijen. De nabijgelegen luchthaven Tunggul Wulung biedt regelmatige vluchten naar de hoofdstad Jakarta aan. De stad Cilacap ligt in het Banyumasan gebied en biedt diverse toeristische trips, in samenhang met de taal en cultuur van de volksgroep, de Banyumasan.

Tasikmalaya

Tasikmalaya (oude spelwijze: Tasikmalaja) is een op West-Java gelegen stad in Indonesië. Het ligt 100 kilometer ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Bandung en ligt op een hoogte van 300 tot 350 meter in het Preanger hoogland. Het heeft ruim een half miljoen inwoners, in het gelijknamige district wonen 1,5 miljoen inwoners. De bevolking behoort grotendeels tot de Soendanese bevolkingsgroep, met een kleine chinese minderheid. In de stad en omgeving wordt veel en mooi traditioneel handwerk gemaakt en geëxporteerd. De bebouwing kent geen bijzonderheden en oogt armoedig. Er is wel een universiteit (Siliwangi genaamd). Het gebied kent vele moslimsinstituten en staat bekend als conservatief moslimgebied. In het verleden (1948 tot in 1962) heerste in deze omgeving het leger van de Darul Islam dat een moslimstaat wilde vestigen, en uiteindelijk door het reguliere Indonesische leger verslagen werd.

Bandung

Bandung (oude spelling: Bandoeng) is de hoofdstad van de provincie West-Java op het Indonesische eiland Java. Haar bijnaam is de bloemenstad (Kota Kembang). Bandung is de informele hoofdstad van de Soendanezen, die in West-Java de dominante bevolkingsgroep vormen. In de stad wordt naast het Indonesisch ook Soendanees gesproken. De stad is gelegen op een hoogland, op 768 meter boven zeeniveau en heeft daardoor een aangenaam koel klimaat. Er wonen ongeveer 2,8 miljoen mensen. Ten tijde van Nederlands-Indië waren er plannen om het tot hoofdstad van deze kolonie te maken, maar door de Tweede Wereldoorlog en daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheid is het hier nooit van gekomen.

Garut

Garut (oude spelling: Garoet) is de hoofdplaats van het gelijknamige gebied (Kabupaten Garut) in de provincie west-Java te Indonesië. Het ligt op ongeveer 770 meter hoogte en haar bijnaam is de "Diamantstad" (Kota Intan). Het ligt tussen Bandoeng en Tasikmalaya. Er zijn in de omgeving kraters, zwavelbronnen, meren en visvijvers.

Puncak

Puncak (oude schrijfwijze Poentjak) is de naam van een pas op het Indonesische eiland Java die men passeert, als men van Bogor naar Bandung reist. Letterlijk vertaald betekent puncak top. Het hoogste punt van de pas bevindt zich op ongeveer 1500 m hoogte. Aangezien dit een hoog gelegen en daardoor relatief koel gebied is, was het al voor de tweede wereldoorlog populair om hier vanuit het snikhete Batavia/Jakarta een "frisse neus" te gaan halen. Aan die koloniale periode is het te danken dat er Zwitserse houten chalets staan. Tegenwoordig is de route omgeven door hotels en vakantieoorden. Voor de Indonesiërs uit het laagland is het daarnaast ook bijzonder dat er dennenbomen groeien en de plaatselijke bevolking wintersportjacks en mutsen draagt. Het gebied (met name de Preanger nabij Bandoeng) kent grote koffie- en theeplantages. Vanaf de pas kun je een korte wandeling maken naar de Telaga Warna, een vulkanisch meertje. Een andere toeristische trekpleister, even ten zuiden van de pas, is de Botanische tuin in Cibodas.

Sukabumi

Sukabumi (tot 1972 gespeld als Soekaboemi) is een stad in de provincie West-Java, Indonesië met 243.068 inwoners (2000) en een oppervlakte van 48 km². Letterlijk betekent dit bron van geluk. Sukabumi is de hoofdstad van het regentschap (kabupaten) Sukabumi en is gelegen op ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Jakarta en op ongeveer 70 kilometer ten westen van Bandung. Sukabumi is gelegen nabij het Nationaal park Halimun.

Bogor

Bogor, tot eind 1949 Buitenzorg, is een stad in West-Java met een inwoneraantal van ongeveer 750.000 mensen. Het was de hoofdstad van Indonesië tijdens de Engelse koloniale periode onder bestuur van Thomas Stamford Raffles en werd door de Nederlanders gebruikt als hoofdstad van Nederlands-Indië tijdens het droge seizoen. Bogor ligt op 54 km ten zuiden van het centrum van Jakarta, op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door dode vulkanen zoals de Gunung Gede Pangrango en Gunung Salak. Bogor heeft meer onweersbuien dan elke andere plaats op aarde; de stad is in Indonesië dan ook bekend als Kota Hujan, de Regenstad. Bogor is gelegen aan de doorgaande autoroute van Jakarta naar Bandung, welke leidt over de Puncak-pas. Daarnaast ligt het aan de spoorlijn van Jakarta-Bandoeng, waarbij het nog het originele station uit 1873 heeft. Ten zuiden van de stad zijn grote (van oorsprong door Nederlanders opgezette) koffie en theeplantages.

Serang

Serang is een regentschap en de administratieve hoofdstad van de provincie Bantam in Indonesië. De stad ligt zo'n 90 km ten westen van Jakarta. Serang ligt ten zuiden van de Javazee, ten westen van de Tangerang regentschap, ten noorden van de Lebak regentschap en ten oosten van Cilegon.

logo onder algemeen 7
logo indonesia