indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Ukiran (Houtsnijwerk)


indonesia map
 

Ukiran Kayu Indonesia

Indonesië staat bekend om zijn cultuur, waaronder houtsnijwerk. Wie kent er geen houtsnijwerk uit Indonesië? Indonesisch houtsnijwerk wordt over de hele wereld erkend vanwege hun schoonheid.

Wat zijn de soorten houtsnijwerk die beroemd zijn uit verschillende regio's in Indonesië?

Sulawesi is beroemd om zijn Toraja-stam, deze stam gebruikt houtsnijwerk op alle huizen en ook op meubels.

Bali. Houtsnijwerk van het eiland Bali kennen heel verschillende motieven. Balinees houtsnijwerk was als eerste internationaal meer bekend dan de andere regio's. Meestal symboliseert het snijmotief de goden en godinnen in het hindoeïsme. Erg mooi en onderscheidend. Houtsnijwerk van Sulawesi gebruikt veel rood, Balinees houtsnijwerk de kleur van echt hout.

Jepara is een stad in de provincie Midden-Java. Houtsnijwerk is erg beroemd in deze regio waar teak wordt geproduceerd. Jepara-houtsnijwerk wordt veel gebruikt in houten meubels en andere huishoudelijke apparaten. Het onderscheidende kenmerk van Jepara-snijwerk is de vorm met kwastjes met bladeren en fruit dat uit de ranken komt. Het heeft meestal 3 bladeren.

Atjeh is ook erg beroemd om houtsnijwerk en het houtsnijwerk wordt vaak aangetroffen als panelen aan huispalen of als woondecoratie. Traditionele Atjehse huizen hebben meestal onderscheidend houtsnijwerk zoals bij de traditionele Toraja-huizen. Het belangrijkste kenmerk zijn bloemmotieven. Er is geen speciale betekenis verborgen achter het houtsnijwerk.

Dayak is een verzamelnaam voor een aantal volkeren in de binnenlanden van het eiland Borneo. Het eiland Kalimantan heeft ook een zeer beroemde stam en heeft een zeer etnische houtsnijkunst die typisch is voor Indonesië. De Dayak-stam heeft een soort snijwerk dat wordt toegepast op gebouwen en huizen als wapens. De motieven die worden toegepast hebben een zeer belangrijke betekenis. Het komt zelden voor dat de Dayak-stam hun houtsnijwerk verkoopt. Meestal maken ze ze zelf en worden ze alleen onder hun stam gebruikt. De zeer belangrijke betekenis maakt het Dayak-houtsnijwerk zeer onderscheidend en zeer beschermd.

Irian Jaya. De meest westelijke regio van Indonesië heeft ook een unieke houtsoort. Het Irian Jaya-gebied is beroemd om de Asmat-stam en heeft ook de kunst van het snijden, hoewel het alleen in een ruwe vorm wordt toegepast. Bij traditionele ceremonies worden veel houtsnijwerk in verschillende motieven gebruikt. Omdat de Asmat geen houten huizen gebruiken, wordt het houtsnijwerk meestal toegepast op huishoudelijke artikelen.

Hout is er in vele soorten en het is belangrijk om de eigenschappen van elk hout te kennen. Elk hout heeft een andere houtstructuur en kwaliteit die bepaalt hoe het hout reageert op houtsnijwerk.

Ukiran Kayu IndonesiaUkiran Kayu Indonesia
 
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia