indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Toeristische info Java

 
foto1 Jakarta (ook Djakarta, tot 1942 Batavia) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Ze ligt op de noordwestkust van het eiland Java. Het officiële inwonersaantal van Jakarta bedraagt 18.961.860 (2006). Het verstedelijkte gebied, waar Jakarta deel van uitmaakt heet Jabotabek en heeft ruim 23 miljoen inwoners. Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië. De stad heeft een lange geschiedenis, waarin ze onder verschillende namen bekend stond: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam. Sinds Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, is Jakarta de hoofdstad van het land.
 
foto5Het Monumen Nasional (afkorting: Monas) is een 137 m hoge toren in het centrum van Jakarta en symboliseert de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument is gelegen op het Medan Merdeka, het voormalige Koningsplein. De bouw begon in 1961 onder het bewind van Soekarno en was klaar in 12 Juli 1975 onder het bewind van Soeharto. Op de top is een bronzen vlam geplaatst van 14,5 ton die met 35 kg goud is bekleed. Bezoekers kunnen de lift naar boven nemen en indien de weersomstandigheden dit toelaten heeft men een goed zicht op Medan Merdeka Park, Istiqlal Moskee en de stad. Onder in het monument is een tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd en de historie van Indonesië.
 
foto16Taman Mini Indonesia Indah (Indonesisch voor Miniatuurpark van het mooie Indonesië), meestal kortweg aangeduid met Taman Mini en ook wel met de afkorting TMII, is een park en openluchtmuseum in het oosten van Jakarta, waarin een overzicht gegeven wordt van de vele culturen in Indonesië en andere aspecten van het land. Het park beslaat 120 hectare en bestaat onder meer uit kleinere parken en tuinen, zoals het Taman Burung (vogelpark), waarin volières staan met allerlei vogelsoorten, een insectentuin, bloementuin en orchideeëntuin, diverse musea en een kunstmatig aangelegd meer in tegenstelling tot het Nederlandse Madurodam, waarin gebouwen ACBRin het klein zijn weergegeven, zijn deze in Taman Mini meestal op ware grootte gebouwd. Zo kan men de typische woningen van de Dajaks, Batak, Javanen, enzovoorts aantreffen waar men ook in kan rondlopen. Ook religieuze gebouwen zoals een moskee, twee kerken, één katholieke en één protestantse, en tempels (Hindoeistisch en Boeddhistisch) zijn op ware grootte aanwezig, zij het ook in gebruik als zodanig. Bepaalde zaken zijn wel op kleinere schaal weergegeven in het park. Voorbeelden hiervan zijn de Borobudur en de wat grotere eilanden van de archipel zoals Kalimantan, Java en Celebes, die in het meer als kleine eilandjes te herkennen zijn. Het park is een persoonlijk initiatief van de vrouw van de toenmalige President Soeharto, waarbij de presentatie van de verschillende eilanden en culturen voorop staat.
 
foto15Het Nationaal Museum van Indonesië (Indonesisch: Museum Nasional) is een archeologisch, historisch, volkenkundig en geografisch museum in Jakarta dat stamt uit 1778. In de volksmond staat het museum ook wel bekend als Gedung Gajah (olifantengebouw), vernoemd naar het standbeeld van een olifant voor het gebouw, ooit geschonken door de Thaise koning Rama V. De collectie omvat de geschiedenis van alle gebiedsdelen van Indonesië.
 
foto14Aan het plein, Taman Fatahillah, liggen enkele bijzondere musea in mooi gerestaureerde koloniale gebouwen. De historie van Jakarta staat centraal in het Museum Sejarah Indonesia, dat is gevestigd in het voormalige stadhuis. Je vindt er oude plattegronden van de stad, portretten van gouverneurs en de vertrekken zijn ingericht in koloniale stijl. Je krijgt er een goede indruk van het dagelijks leven van de Nederlandse kolonisten.
 
foto13De nationale moskee, Istiqlal, van Indonesië staat in Jakarta. Zijn naam Istiqlal betekent in het Arabisch 'onafhankelijk'. En dat is niet toevallig. Het is gebouwd als aandenken aan de onafhankelijkheid. De bouw duurde zeventien jaar en werd afgerond in 1978. Maar liefst 120.000 mensen kunnen samenkomen in de moskee.
 
foto2De Bromo is de bekendste vulkaan op het eiland Java, Indonesië. De berg is met 2392 meter zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is wel zeer bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. De Bromo maakt deel uit van het Tenggermassief en is gelegen in het Nationaal Park  Bromo Tengger Semeru dat in Oost-Java ligt. Een populaire activiteit is de zonsopgang bekijken vanaf de rand van de krater van de Bromo, midden in het betoverende maanachtig landschap. De wandeling start midden in de nacht, vanaf een hotel in de buurt van de krater. Na ongeveer één uur lopen bereikt men via een trap de krater.
 
foto3De Kraton van Jogjakarta (Yogyakarta) is tot op heden de residentie van de Sultans van het Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk. In 1989 kwam Hamengku Buwono X op de troon en ook hij woont in dit paleis. De macht van de Sultan is nu puur symbolisch en beperkt zich dan ook tot zijn eigen paleis met zijn dienaren. Daarmee is de Kraton niet langer meer de zetel van macht, maar herbergt het de vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen en geschenken van koninklijke gasten. Tevens is er een museum opgedragen aan de overleden Hamengku Buwono 9e. De Kraton van Yogyakarta is een nauwkeurig en zorgvuldige weergave van de Javaanse kosmos. Elke toegang, gebouw, binnenplaats, boom en veld heeft een specifieke symbolische betekenis. Het spirituele centrum van de kraton is de Pelataran Kedaton, de "koninklijke binnenplaats". De ingang tot de Pelataran Kedaton wordt bewaakt door "grijnzende" zilveren reuzen. Deze beelden zijn hemelse bewakers, gemaakt naar het voorbeeld van de grote dwarapala figuren die bij de ingang staan van de Candi Sewu net buiten Yogya. Op de grote "koninklijke binnenplaats" staat de Bangsal Kencono, de "gouden troonzaal". Achter de Bangsal Kencono ligt de Bangsal Proboyekso, waar de heilige pusaka oftewel de kroonjuwelen worden bewaard. ACBR De Bangsal Kencono en de Bangsal Proboyekso vormen samen het hart van het paleis en zijn de enige gebouwen die gericht zijn naar het oosten, de richting van de macht en de opkomende zon. Aan de noordkant van de kraton staat de Pagelaran, de audiëntiehal met 64 pilaren. Deze 64 pilaren symboliseren de perfectie, namelijk de leeftijd van de profeet Mohammed. Tegenwoordig worden in de Pagelaran bijna dagelijks dans- en gamelanvoorstellingen gegeven. De Kraton bestaat niet alleen uit het paleis, maar ook een stad, compleet met scholen en moskeeën behoort tot het complex. Hier wonen ruim 25.000 mensen. Binnen het complex is ook de vogeltjesmarkt en het Waterpaleis te vinden.
 
foto4Het waterpaleis van Yogyakarta is het koninklijke zwembad dat tussen 1758 en 1765 gebouwd is. Het 'paleis' ligt ten westen van het Kraton, en was ooit onderdeel van een groot park vol paleizen en baden voor de sultan en zijn harem. Nu rest slechts een klein deel, waaronder de baden. In deze ruimte lagen de mannen en vrouwenbaden, van elkaar gescheiden door de toren in het midden, waarvandaan de sultan toezicht hield op het gebeuren. Tegenwoordig is grotendeels door de kampung ingenomen en is het een doolhof van huizen en steegjes.
 
foto9De Borobudur (Javaans: Barabudhur) is een boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta in de provincie Midden-Java, in het centrum van het Indonesische eiland Java. Het is naast de Prambanan en de Kraton in Jogjakarta één van de toeristische trekpleisters van Centraal-Java. De Borobudur is gelegen bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië, en is gebouwd in de periode 750 - 850. De naam stamt mogelijk van het Sanskriet "Vihara Buddha Ur", dit betekent vrij vertaald "boeddhistische tempel op de berg". De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. De open gaten in de onderste stoepa's staan op hun punt (de weg is nog onzeker) en in de bovenste stoepa's vlak, horizontaal (de weg is duidelijk, het geloof stevig). 's Ochtends dient de Borobudur nog steeds als gebedsoord. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.
 
foto7Puncak (oude schrijfwijze Poentjak) is de naam van een pas op het Indonesische eiland Java die men passeert, als men van Bogor naar Bandung reist. Letterlijk vertaald betekent puncak top. Het hoogste punt van de pas bevindt zich op ongeveer 1500 m hoogte. Aangezien dit een hoog gelegen en daardoor relatief koel gebied is, was het al voor de tweede wereldoorlog populair om hier vanuit het snikhete Batavia/Jakarta een "frisse neus" te gaan halen. Aan die koloniale periode is het te danken dat er Zwitserse houten chalets staan. ACBR Tegenwoordig is de route omgeven door hotels en vakantieoorden. Voor de Indonesiërs uit het laagland is het daarnaast ook bijzonder dat er dennenbomen groeien en de plaatselijke bevolking wintersportjacks en mutsen draagt.Het gebied (met name de Preanger nabij Bandoeng) kent grote koffie- en theeplantages. Vanaf de pas kun je een korte wandeling maken naar de Telaga Warna, een vulkanisch meertje.
 
foto6Bogor, tot eind 1949 Buitenzorg, is een stad in West-Java met een inwoneraantal van ongeveer 750.000 mensen. Het was de hoofdstad van Indonesië tijdens de Engelse koloniale periode onder bestuur van Thomas Stamford Raffles en werd door de Nederlanders gebruikt als hoofdstad van Nederlands-Indië tijdens het droge seizoen. Bogor ligt op 54 km ten zuiden van het centrum van Jakarta, op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door dode vulkanen zoals de Gunung Gede Pangrango en Gunung Salak. Bogor heeft meer onweersbuien dan elke andere plaats op aarde; de stad is in Indonesië dan ook bekend als Kota Hujan, de Regenstad. Bogor is gelegen aan de doorgaande autoroute van Jakarta naar Bandung, welke leidt over de Puncak-pas. Daarnaast ligt het aan de spoorlijn van Jakarta-Bandoeng, waarbij het nog het originele station uit 1873 heeft. Ten zuiden van de stad zijn grote (van oorsprong door Nederlanders opgezette) koffie en theeplantages.
 
foto10Bandung (oude spelling: Bandoeng is de hoofdstad van de provincie West-Java op het Indonesische eiland Java. Haar bijnaam is de bloemenstad (Kota Kembang). Bandung is de informele hoofdstad van de Soendanezen, die in West-Java de dominante bevolkingsgroep vormen. In de stad wordt naast het Indonesisch ook Soendanees gesproken. De stad is gelegen op een hoogland, op 768 meter boven zeeniveau en heeft daardoor een aangenaam koel klimaat. Er wonen ongeveer 2,8 miljoen mensen.
Ten tijde van Nederlands-Indië waren er plannen om het tot hoofdstad van deze kolonie te maken, maar door de Tweede Wereldoorlog en daaropvolgende Indonesische onafhankelijkheid is het hier nooit van gekomen. Bandung is de vestigingsplaats van het Institut Teknologi Bandung (ITB), in 1920 opgericht als Technische Hogeschool Bandoeng (THS), de oudste (1920) en meest gewaardeerde technische universiteit van Indonesië. Daarnaast is Bandung een echte universiteitsstad geworden met maar liefst 26 universiteiten of instituten. De stad kent veel textielindustrie (o.a. spijkerbroek), lederwarenindustrie maar ook zijn er in de wijde omgeving plantages (thee en koffie). De Chinese wijk is gelegen rond de ABC-straat (Jalan ABC) in de wijk Pasar Baru (= Nieuwmarkt) waar van alles te koop is; in de Jalan Cihampalas (bijgenaamd Jeans Street) zijn bijvoorbeeld spijkerbroeken en T-shirts in versierde winkels te koop. De Bragaweg (Jalan Braga) is de best bewaarde winkelstraat in art-decostijl ter wereld. Sinds begin 2000 zijn er grote outlet-centers (bekende merken van een jaar eerder voor weinig geld) verschenen. Door de grote variatie aan moderne producten, etenswaren, studenten, mooie gebouwen en dergelijke wordt Bandung door de Indonesiërs als de hipste stad van Indonesië gezien. De stad kent inmiddels meer dan 250 hotels (totaal ruim 10.000 bedden) en in het weekend zitten ze vaak vol doordat veel mensen uit Jakarta hier gaan recreëren in een frissere/koelere omgeving. Jalan Dago (vroeger: Dagoweg), is een straat in Bandung. De straat is gelegen in het noorden van Bandung en is één van de uitvalswegen naar Lembang. De weg is bekend vanwege de vele outletwinkels en restaurants. Ook is het één van de belangrijkste uitgaansplekken in Bandung.
 
foto11Soerabaja (Indonesisch: Surabaya, op het eiland Java) is de hoofdstad van Oost-Java (Jawa Timur) en de op één na grootste stad van Indonesië. De stad ligt aan de monding van de rivier de Mas aan de noordkust van het eiland en is een belangrijke havenstad. Aan de noord- en oostkant van de stad ligt de Javazee. Aan de westkant grenst Soerabaja aan het district Gresik, aan de zuidkant aan het district Sidoarjo. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, suiker en koffie. De stad heeft een grote diversiteit aan etnische groepen, naast een meerderheid van Javanen wonen er bijvoorbeeld veel Madoerezen, etnische Chinezen en is er een Joodse gemeenschap.  Het huidige inwoneraantal is 3.000.000, maar rondom de stad liggen verschillende andere steden, die samen met Soerabaja bezig zijn een agglomeratie te vormen, zoals Lamongan en Mojokerto. In Soerabaja zijn, dankzij de rijke zeevaarttraditie, ook veel marine-instituten aanwezig, waarvan de Naval Military Academy de grootste en bekendste is. De haven van Soerabaja is de op één na grootste (na die van Jakarta) van Indonesië. De langste brug van Indonesië is gebouwd tussen Soerabaja en het eiland Madoera en is officieel geopend op 12 juni 2009.
 
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia