indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Koffieplantages


indonesia map
 

koffieplantage

Indonesië is een van 's werelds top koffie producerende en exporterende landen. Het grootste deel van de productie is de lagere kwaliteit robusta. Indonesië is ook beroemd voor een aantal speciale koffie zoals 'Kopi Luwak' (de duurste koffie ter wereld) en de 'Kopi Mandailing'.

Koffie is ingevoerd door de Nederlanders die aanvankelijk koffiebomen planten rond hun bolwerk Batavia, maar al snel breidde de koffieproductie zich uit in de regio Bogor en Sukabumi in West-Java in de 17e en 18e eeuw. Indonesië bleek een bijna ideaal klimaat voor koffieproductie, vandaar dat plantages werden gevestigd in andere delen van Java en de eilanden Sumatra en Sulawesi .

De oppervlakte Indonesische koffieplantages zijn ongeveer 1,3 miljoen hectare. Meer dan 90 procent van deze plantages worden geteeld door kleinschalige producenten en zijn vergelijkbaar met de regionale koffie gigant Vietnam. Veruit de meerderheid van de Indonesische koffiebonenproductie bestaat uit de lagere kwaliteit robusta type. De hogere kwaliteit arabica bonen komen voornamelijk uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Colombia, El Salvador en Costa Rica. Export van bewerkte koffie is slechts een kleine fractie van de totale Indonesische koffie-export.

Provincies die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van Indonesië koffieproductie zijn:

koffie productie in indonesia

type Robusta
1. Bengkulu (Sumatra)
2. Zuid Sulawesi
3. Lampung (Sumatra)
 
type Arabica
a. Aceh (Sumatra)
b. Noord Sumatra
 
Vanaf de jaren '60, is er in Indonesië een kleine maar stabiele toename van de binnenlandse productie van koffie. Echter, de grootte van de koffieplantages in Indonesië zijn in verval omdat de boeren zich meer richten op producten als palmolie, rubber en cacao die allemaal een hogere opbrengst hebben op de internationale markt. Koffieplantageg - of delen van de palntages - zijn dus omgezet in plantages voor andere grondstoffen.
In 2012 werd ongeveer 70 procent van de Indonesische totale jaarlijkse koffiebonen productie geëxporteerd. De grootste koffie exportmarkten van Indonesië zijn Japan, Zuid-Afrika, West-Europa en de VS. Ongeveer 80 procent van deze uitvoer bestaat uit de lagere kwaliteit robusta type. Onderstaande tabel geeft aan zowel de nationale productie en de export van Indonesië in de afgelopen jaren.
Productie en export Indonesische koffie
Indonesische bijzondere koffiesoorten 
 
civetkatNaast de productie van gewone koffie, Indonesië produceert ook bepaalde speciale koffiesoorten. De meest bekende van deze specialiteiten zijn Luwak koffie (Kopi Luwak), Toraja koffie, Atjeh koffie en Mandailing koffie. De eerste, Luwak koffie, is misschien wel de meest bekende soort koffie en het is bekend als 's werelds duurste koffie, ± (US dollar) $ 320,-- kg.

Het wordt gebrouwen van bonen die door het spijsverteringsstelsel van de Aziatische civetkat (katachtige dier) zijn verkregen. Door dit speciale fermentatieproces in het dier (en vanwege het feit dat de civet de sappigste koffiekersen kan selecteren) wordt deze koffie gewaardeerd om zijn rijkere smaak. Het arbeidsintensieve productieproces en de schaarste op de internationale markt resulteert in de dure prijs.

 
logo onder algemeen 7
logo indonesia