indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Tolwegen Jakarta

 
TolwegenJakarta
Jakarta heeft een relatief gestructureerd hoofdwegennet, met een vrij groot netwerk van toll roads, tolwegen die als snelweg zijn uitgebouwd. Jakarta heeft twee ringwegen, de Inner Ring Road en de Outer Ring Road. Er zijn drie belangrijke snelwegen die naar andere delen van Java leiden, namelijk de Jakarta - Tangerang Toll Road naar het westen, de Jagorawi Toll Road naar het zuiden en de Jakarta - Cikampek Toll Road naar het oosten. Deze laatste is het belangrijkste voor doorgaand verkeer naar de andere grote steden op Jakarta. Daarnaast zijn er nog twee kortere snelwegen, de Jakarta - Serpong Toll Road naar het zuidwesten en de Sedyatmo Toll Road naar de luchthaven van Jakarta.
Bijna alle snelwegen tellen 2x3 rijstroken, en sommige stukken tellen 2x4 rijstroken. De snelwegen zijn relatief modern en enigszins vergelijkbaar met de snelwegen van Maleisië. Ze zijn moderner dan in bijvoorbeeld India. Het alignement is ook modern, veel snelwegen beschikken over vluchtstroken en vrij ruim opgezette knooppunten met andere snelwegen. Sommige snelwegen lopen verhoogd op viaducten, maar dit geldt lang niet voor alle snelwegen, het gros ligt op maaiveld en komt alleen op viaducten om een andere weg te kruisen. Het snelwegennet is naar omvang van de bevolking niet bijzonder groot. Bijgevolg staan er dan ook zeer veel files in Jakarta. De bevolkingsgroei van de regio is enorm geweest. In de jaren '60 had de stad nog geen miljoen inwoners. In 2010 had het stedelijk gebied 28 miljoen inwoners.

De eerste snelweg was de Jagorawi Toll Road, die in 1978 werd opengesteld. In de jaren '80 zijn ook de meeste andere snelwegen aangelegd in Jakarta, met uitzondering van de Jakarta Outer Ring Road, die in de jaren '90 tot 2008 werd geopend en nog niet compleet is. Het snelwegennet besloeg in 2011 zo'n 250 kilometer binnen de agglomeratie.

De meeste snelwegen in Jakarta zijn tolwegen en derhalve goed onderhouden. Een elektronisch tolsysteem, genaamd E-toll is in gebruik.

 
 

In de stad Jakarta zijn 3 grote tolwegen:

  1. Jakarta Inner Ring Road (Jalan Tol Dalam Kota Jakarta)
  2. Jakarta Outer Ring Road (Jalan Tol Lingkar Luar Jakarta)
  3. Airport Toll Road (Prof. Dr. Sedyatmo Toll Road)

JalanTolDalamKotaJakarta 1

Ja

logo onder algemeen 7
logo indonesia