indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Olie- en gaswinning


indonesia map
 
Indonesische olie en gaswinning
Pertamina is een Indonesisch overheidsbedrijf dat 's lands olie- en gasreserven uitbaat. Het werd gesticht op 10 december 1957 en is het resultaat van een fusie van Pertamin (opgericht in 1961) en Permina (1957). Het bedrijf is gevestigd aan de Jalan Medan Merdeka Timur in de stadsgemeente Jakarta Pusat in Jakarta.
In 2014 stond het bedrijf op de 123e plaats in de Fortune Global 500 met een omzet van $71 miljard en een winst van $3 miljard.
 
In het begin van de vijftiger jaren van de 20e eeuw werden alle olie en gasbronnen onder controle gebracht van het Indonesische leger. Het bedrijf werd PT Eksploitasi Tambang Minyak Sumatera Utara genoemd, maar op 10 december 1957 werd de naam gewijzigd in PT Perusahaan Minyak Nasional of kortweg PT Permina. In 1960 kwam het geheel in overheidshanden. Op 20 augustus 1968 werd PT Permina, die zich had toegelegd op de upstreamactiviteiten, samengevoegd met PN Pertamin die zich bezighield met de raffinage en distributie. De nieuw combinatie ging verder onder de naam PN Pertanbangan Minyak dan Gas Bumi Nasional (Engels: National Oil and Gas Mining Company) of Pertamina. Vanaf 1971 was Pertamina de enige die binnen Indonesië naar olie en gas mocht zoeken en winnen. Aan deze monopolie positie kwam in 2001 een eind, Pertamina kreeg vanaf dat moment een gelijke behandeling als alle andere olie- en gasmaatschappijen die in Indonesië actief willen zijn. Pertamina is een geïntegreerde energiemaatschappij.
Het is actief met het zoeken en winnen van olie en aardgas. De meeste activiteiten worden binnen Indonesië uitgevoerd, maar het bedrijf participeert ook in velden in Australië, Vietnam, Maleisië, Irak, Libië en Algerije. Per dag worden ongeveer 200.000 vaten olie geproduceerd. Voor de raffinage van ruwe olie beschikt het over zes aardolieraffinaderijen verdeeld over Sumatra, Java, Borneo en Papoea. Deze kunnen gezamenlijk zo'n 1 miljoen vaten olie per dag verwerken hetgeen onvoldoende is om aan de groeiende vraag in het land te voorzien.
Het heeft zo'n 6000 tankstations om de brandstoffen te verkopen.
Indonesisch gasIndonesisch gas 
Pertamina heeft per 2013 drie, en een vierde in aanbouw, fabrieken voor de productie van vloeibaar aardgas.
Indonesisch gas 03 Indonesisch gas
De eigen productie van olie en aardgas was redelijk stabiel over de afgelopen vijf jaar. Gasproductie en -verbruik in Indonesië Indonesië heeft grote voorraden aardgas. Momenteel bevat het land de op twee na grootste gasreserves van de regio Azië-Pacific (na Australië en China), goed voor 1,5 procent van de totale wereldwijde gasreserves.
De meeste centra voor de Indonesische gasproductie bevinden zich offshore. De grootste hiervan zijn:
Indonesisch gas
  • Arun, Atjeh (Sumatra)
  • Bontang (Oost-Kalimantan)
  • Tangguh (Papoea)
  • Natuna Island
Indonesisch gas
Indonesië produceert ongeveer twee keer zoveel aardgas als het verbruikt. Dit betekent echter niet dat de binnenlandse productie van gas voldoet aan de binnenlandse vraag. Er is zelfs een tekort aan gas voor binnenlandse industrieën in Indonesië. Het staatsbedrijf Perusahaan Gas Negara (PGN) voor gastransport en distributie heeft niet kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag. Dit heeft verstrekkende gevolgen omdat het staatselektriciteitsbedrijf Perusahaan Listrik Negara veroorzaakt (PLN), de grootste binnenlandse gasverbruiker, kampt met een structureel gebrek aan gasvoorraden en dwingt PLN om over te schakelen op andere - duurdere en milieuonvriendelijke - fossiele brandstoffen, zoals olie, om elektriciteit op te wekken. Black-outs komen echter vaak voor in het hele land (met name buiten de grotere steden op Java), waardoor de industrieën van het land worden geschaad. Bovendien hebben bijna 80 miljoen Indonesiërs nog geen toegang tot elektriciteit, zoals blijkt uit het relatief lage elektrificatiepercentage van Indonesië van 84,1 procent in 2014.
De regering van Indonesië streeft ernaar de gasexport van het land te beperken in een poging de binnenlandse voorziening te verzekeren en tegelijkertijd het gebruik van aardgas als brandstofbron voor industrieel en persoonlijk verbruik aan te moedigen.
 
Een groot deel van de gasproductie in Indonesië wordt geëxporteerd, aangezien de gasproductie van het land wordt gedomineerd door buitenlandse bedrijven die alleen willen investeren als ze de grondstof mogen exporteren. Momenteel zijn buitenlandse bedrijven, zoals CNOOC Limited , Total E&P Indonesia, Conoco Philips, BP Tangguh en Exxon Mobil Oil Indonesia, goed voor ongeveer 87 procent van de aardgasproductie in Indonesië. De overige 13 procent wordt geproduceerd door staatsbedrijf Pertamina . Ongeveer de helft van de totale gasproductie wordt in eigen land verkocht.
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia