indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Theeplantages


indonesia map
 

theeplantageThee is een tropische plant, die op theeplantages groeit. Op één hectare van een theeplantage kunnen ongeveer 4 à 5.000 theestruiken geplant worden. Een theeplantage is ingedeeld in tuinen. Dat betekent dat het ingedeeld is in stukken grond. Iedere dag wordt een andere tuin genomen om te plukken. Na ongeveer 8 à 9 dagen komen de theeplukkers (meestal vrouwen) weer terug in zo’n tuin. De theestruik heeft dan tijd gehad om weer nieuwe theeblaadjes aan te maken. Zo kan het hele jaar door geoogst worden.

Maar hoe gaan de theeplukkers te werk? De theeplukkers dragen achter op hun rug een mand waar ze de geplukte theebladeren indoen. Voor het plukken van thee zijn de mogelijkheden: 

1 De fijnpluk: Het gaat bij de fijnpluk om de bladknop en de twee blaadjes daar onder groeien.
2 De mediumpluk: Het gaat bij de mediumpluk om de bladknop en de 3 blaadjes die daar onder groeien.
3 De grofpluk: Bestaat uit de bladknop en de 4 baadjes die daar onder groeien. Het kost heel wat tijd om de blaadjes in hoog tempo te plukken.

West Java staat bekend om de groene theeplantages en uitgestrekte velden. Met name de Puncak, tussen Jakarta en Bandung staat bekent om zijn theetuinen. Vroeger werd thee uitgezaaid in zaadtuinen. Die zaden leken op hazelnoten. Na een jaar werden de jonge plantjes in kweekbedden gezet. Tegenwoordig gebruikt men een andere manier, ze gaan stekken. Van de beste en sterkste plantjes snijdt men takjes af. Die worden uitgeplant in de schaduw of in plastic kassen. Daarna steekt men de stekjes in kweekbedden. Als ze een goede wortel hebben gekregen, en sterk genoeg zijn worden ze overgeplant in de plantage.

Productie en export van Indonesische thee
Productie en export van Indonesische thee
Indonesië staat momenteel nummer acht op de lijst van de grootste wereldwijde theeproducenten. In het verleden is dat hoger geweest op de lijst, maar de lucratieve zakelijke vooruitzichten van palmolie hebben veroorzaakt dat theeplantages werden omgevormd tot palmolieplantages. Maar theeplantages zijn ook omgevormd voor de productie van groenten en andere gewassen die worden beschouwd als meer winstgevend. Ondanks de grondafname in het land is theeproductie werledwijd relatief stabiel gebleven. Dit geeft aan dat de resterende theeplantages productiever zijn geworden.
productie van thee wereldwijd

De provincies die het grootste deel van Indonesië's totale thee produceren zijn:

  1. West-Java (produceert ongeveer 70 procent van de nationale productie van thee)
  2. Midden-Java
  3. Noord-Sumatra

thee productie in indonesia

Ongeveer 65 procent van de Indonesische thee productie wordt geëxporteerd. De belangrijkste landen van exportbestemming zijn Rusland, Groot-Brittannië en Pakistan. Export wordt gedomineerd door grote plantages, zowel staatsbedrijven en particuliere, terwijl de meerderheid van kleine boeren meer zijn gericht op de binnenlandse markt. Deze oriëntatie op de exportmarkt heeft gevolgen voor de Indonesische theesector. Het is sterk afhankelijk en kwetsbaar voor de internationale markt, met name wat betreft de theeprijs. Wanneer het aanbod de vraag op de internationale markt overschrijd, de binnenlandse prijzen dalen sterk. Dit heeft ernstige invloed op kleine boeren/ Net als bij andere grondstoffen, steunt Indonesië op de export van bulk thee. De zwakke ontwikkeling van de thee-industrie beknot het concurrentievermogen van de Indonesische thee-industrie op de internationale markt. De export van thee producten is slechts ongeveer 6 procent van de totale export van thee.
 
logo onder algemeen 7
logo indonesia