indonesia.bertwinkelbuiter.nl - Hoofdstad Jakarta

 

JakartaJakarta (ook Djakarta, tot 1942 Batavia) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Ze ligt op de noordwestkust van het eiland Java. Het officiële inwonersaantal van Jakarta bedraagt 10.9 miljoen (2013). Het verstedelijkte gebied, waar Jakarta deel van uitmaakt heet Jabotabek en heeft ruim 23 miljoen inwoners. Jakarta is het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië en de grootste metropool van Zuidoost-Azië. De stad heeft een lange geschiedenis, waarin ze onder verschillende namen bekend stond:

 1. Sunda Kelapa (397-1527)
 2. Jayakarta (1527-1619)
 3. Batavia (1619-1942)
 4. Djakarta (1942-1972)
 5. Jakarta (1972-heden)

Sinds Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, is Jakarta de hoofdstad van het land. Jakarta is een speciaal hoofdstedelijk gebied met de status van provincie en heeft daarom geen burgemeester maar een gouverneur. Voor 1942 had ze wel een burgemeester. Jakarta bestaat uit vijf gemeenten en één regentschap

 1. Jakarta Utara (Noord-Jakarta)
 2. Jakarta Pusat (Jakarta Centrum)
 3. Jakarta Barat (West-Jakarta)
 4. Jakarta Timur (Oost-Jakarta)
 5. Jakarta Selatan (Zuid-Jakarta)
 6. Kepulauan Seribu (Duizendeilanden; eilandengroep ten noorden van Jakarta)

Jakarta heeft een groot aantal overdekte winkelcentra. Deze centra zijn relatief duur en daardoor ontoegankelijk voor veel inwoners van Jakarta. Jakarta heeft ongeveer 100 overdekte winkelcentra en er worden op dit moment 70 à 100 nieuwe gebouwd. Veel van deze centra strijden op dezelfde markt. Hierdoor staan veel winkelcentra grotendeels leeg en de winkels die in die winkelcentra bestaan moeten er regelmatig mee stoppen. Enkele populaire winkelcentra zijn:

 1. Pondok Indah Mall
 2. Mal Taman Anggrek
 3. Mangga Dua Mal
 4. Plaza Indonesia
 5. Mal Kelapa Gading
 6. Megamall PluitACBR
 7. Plaza Senayan
 8. Plaza Semanggi
 9. Mal Artha Gading
 10. Entertainment X'nter
 11. Cilandak Town Square
 12. Grand Indonesia
  1. Pacific Place
  2. Mall Ambasador
  3. Senayan City

De stad heeft twee internationale vliegvelden: Soekarno-Hatta International Airport en Halim Perdana Kusuma ook wel gespeld als Halim Perdanakusuma. De laatste is uitsluitend voor staatsbezoeken en militair gebruik.

Tal van tolwegen op pijlers vormen een binnenringweg om Jakarta. Deze weg loopt van Tanjung Priok - Cawang - Grogol - Tanjung Priok. De buitenste tolweg wordt momenteel gebouwd en is reeds gedeeltelijk geopend op het traject Cilincing - Cakung - Pasar Rebo - Pondok Pinang - Daan Mogot - Cengkareng. Een andere tolweg verbindt Jakarta met Soekarno-Hatta International Airport ten westen van Jakarta. Eveneens loopt er een tolweg naar de haven van Merak en Tangerang in het westen, Serpong in het zuidwesten, Depok, Bogor en Ciawi in het zuiden en Bekasi, Cibitung, Purwakarta en Bandung naar het oosten.

In Jakarta zijn talrijke spoorlijnen, deze zijn er echter niet op berekend om aan de enorme vervoersvraag te voldoen. De spoorlijnen verbinden Jakarta met zijn aangrenzende steden: Depok en Bogor in het zuiden, Tangerang en Serpong in het westen en Bekasi, Karawang en Cikampek in het oosten. De voornaamste treinstations zijn Gambir, Jatinegara, Manggarai en Jakarta Kota. De voorstadlijnen rijden anno nu wel op elektriciteit via bovenleiding. Twee lijnen van de Jakarta Monorail waren rond de eeuwwisseling in aanbouw: de groene lijn welke de plaatsen Semanggi-Casablanca-Kuningan-Semanggi aandoet en de blauwe lijn welke de plaatsen Kampung Melayu-Casablanca-Tanah Abang-Roxy aan zou moeten doen. Echter werd de bouw afgeblazen wegens financieel problemen. Anno nu is men bezig met een 2-lijns metrosysteem, met een noord-zuidlijn tussen Kota en Fatmawati die aansluit op de voormalig geplande monoraillijn; en een oost-westlijn, die verbonden wordt met de noord-zuidlijn op het station Sawah Besar. Jakarta is tevens het knooppunt voor veel buslijnen, die de steden onderling verbinden. Er zijn een tiental vrije busbanen (Busway) in deze stad, waarvan verschillende lijnen gebruikmaken.

Fietstaxi's (Indonesisch becak), verzorgen het lokale transport in de straten in sommige delen van de stad. Vanaf de vroege jaren 40 tot aan het begin van de jaren 90 was dit een van de meest voorkomende vormen van transport in de stad. In 1966 waren er naar schatting 160.000 fietstaxi's actief, ongeveer 15% van de totale beroepsbevolking was fietstaxichauffeur. In 1971 werden de fietstaxi's verboden op de doorgaande wegen en kort daarna probeerde de overheid een totaalverbod door te voeren, hierdoor daalde het aantal fietstaxi's aanmerkelijk, maar bleef er toch nog een deel over. In plaats daarvan kwamen er een soort fietsen met kleine motoren.

In 2013 telde de stad bijna 19.9 miljoen (officiële) inwoners; in 1945 waren er dat nog 600.000. De trek van dorps- en bergbewoners naar de stad is sinds de Tweede Wereldoorlog enorm toegenomen. Elk jaar groeit het totaal aantal inwoners van Jakarta met bijna 5%. De mensen komen er werk zoeken. De stad kan moeilijk omgaan met snelle groei van de bevolking, dat probleem zie je terug in de verkeersopstoppingen en de lange rijen bij bushaltes.

Luchtvervuiling is een belangrijk probleem in Jakarta. De enorme verkeersopstoppingen worden hiervoor verantwoordelijk gehouden. Om zichzelf te beschermen binden veel motorrijders een doekje voor hun gezicht.

 

Jakarta pusatCentraal-Jakarta (Indonesisch: Jakarta Pusat) is een gemeente van Jakarta, Indonesië. Het heeft een oppervlakte van 48,17 km², de kleinste van de in totaal 6 gemeenten in Jakarta. Jakarta Pusat wordt omgeven door Jakarta Utara in het noorden, Jakarta Timur in het oosten, Jakarta Selatan in het zuiden en Jakarta Barat in het westen.

 

Jakarta utaraNoord-Jakarta (Indonesisch: Jakarta Utara) is een stadsgemeente (kota) binnen Jakarta, Indonesië. Jakarta Utara heeft een oppervlakte van 154,11 km². Noord-Jakarta wordt begrensd door de Javazee in het noorden; Bekasi in het oosten; Jakarta Barat, Jakarta Pusat en Jakarta Timur in het zuiden; en Tangerang in het westen. De havens van Tanjung Priok en Sunda Kelapa zijn gelegen in deze gemeente. Zo ook het shopping district Kelapa Gading. Verder zijn ook de amasementsparken van Ancol gelegen in Noord-Jakarta.

 

Jakarta timurOost-Jakarta(Indonesisch: Jakarta Timur) is een gemeente van Jakarta, Indonesië. Het heeft een oppervlakte van 187.73 km². Belangrijke plaatsen zijn: Luchthaven Halim Perdanakusuma, Taman Mini Indonesia Indah en Kramat Jati Market.
 

 

Jakarta selatanZuid-Jakarta (Indonesisch: Jakarta Selatan) is een stadsgemeente (kotamadya) binnen Jakarta, Indonesië. Jakarta Selatan heeft een oppervlakte van 145,73 km². Zuid-Jakarta wordt begrensd door Jakarta Utara in het noorden; Jakarta Barat in het oosten; Depok in het zuiden; en Tangerang in het westen. De dierentuin Ragunan Zoo en het zakencentrum en diplomatiek centrum Kuningan liggen in deze stadsgemeente.

 

Jakarta baratWest-Jakarta (Indonesisch: Jakarta Barat) is een stadsgemeente (kota) binnen Jakarta, Indonesië. Jakarta Barat wordt begrensd door Jakarta Utara (Noord-Jakarta) in het noorden, Jakarta Pusat (Centraal-Jakarta) in het oosten, Jakarta Selatan (Zuid-Jakarta) in het zuiden, en Tangerang in het westen.

 

KepulauanSeribuDe Duizendeilanden (Indonesisch: Kepulauan Seribu) zijn een groep van 105 Indonesische eilanden in de Javazee en is een van de van zes gemeenten van Jakarta. Dit regentschap is bovendien het eerste (en tot nu toe het enige) kabupaten administrasi ("administratief regentschap"), een regentschap dat in tegenstelling tot "gewone" regentschappen niet autonoom bestuurd wordt. De eilanden strekken zich uit tot 45 kilometer ten noorden van Jakarta. Ze hebben een landoppervlakte van 8,7 km² en worden bewoond door ongeveer 20.000 inwoners. De Duizendeilanden en de maritieme omgeving vormen een uniek ecosysteem en zijn een 1080 km² groot nationaal park, opgericht in 1982. De visserij en het toerisme zijn de grootste bron van inkomsten voor de eilandengroep.
logo onder algemeen 7
logo indonesia